Използването на биометрични данни във фокуса на SECURITY EXPO 2019

Близо 100 иновативни технологични решения предложиха по-висока увереност на бизнес потребителите за физическа и дигитална сигурност

За три дни, от 6 до 9 март в Интер Експо Център, 26-ото издание на международното изложение SECURITY EXPO представи решения за по-висока сигурност чрез използването на биометрични данни. Изложението за пореден път се превърна платформа за създаване на контакти, споедляне на идеи, представяне на нови продукти и технологии. Допълнително паралелното провеждане на SECURITY EXPO с АРХИТЕКТУРНО-СТРОИТЕЛНА СЕДМИЦА и WATER TECH EXPO направи възможно да се осъществят по-ползотворни бизнес контакти в сектори от обществено значение. От 6 до 9 март над 7200 професионалисти посетиха трите изложения.

SECURITY EXPO се провежда под патронажа на Министерството на вътрешните работи чрез Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Дирекция “Комуникационни и информационни системи”, на Министерство на отбраната чрез Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров” и Столична община чрез Дирекция „Аварийна помощ и превенция.“

Лидерите в сферата на видеонаблюдението от няколко години предлагат възможност за използване на пръстов отпечатък и лицево разпознаване за контрол на достъпа. Тази година технологиите показват още по-голям напредък и дават възможност за визуална комуникация между страните. Все по-голяма част от бизнеса започва да използва подобни иновативни технологии, споделиха от СЕКТРОН. За поредна година в своя високотехнологичен демо камион показаха усъвършенствани решения и системи за видеонаблюдение.

Посетителите разгледаха камери за разпознаване на лица и образи в труднодостъпни терени, камери от ново поколение без никакви слепи петна, с по-богати възможности за видеоанализ. Като част от съпътстващата програма, в свои презентации, водещи компании като Анди Л и ТЕКРА също представиха работещи и успешни системи за видеонаблюдение. Така българската публика научи повече за ползите от решенията на световни марки като BOSCH, HKVISION, SONY.

В презентация на СЕКТРОН клиентите научиха повече за нови продукти в сферата на пожароизвестяването, алармените системи, системите за евакуация и гласово оповестяване, системи за бързо гасене на пожари. Премиера на товарен електромобил ALKE видяха посетителите. Иновативен модул за пожарогасене Shumcar от Авто Инженеринг е вариант, който голяма част от горските стопанства в България вече са предпочели.

Подписваме с мобилния си телефон

Новите технологии, базирани на биометрията предлагат по-висока сигурност и са доказателство за изключителния напредък на бизнеса. Това се случва не само в сферата на физическата охрана и сигурност, но и в сферата на дигиталната киберсигурност. Това стана ясно по време на втората конференция за сигурни и дигитални плащания SECURITY OF DIGITAL PAYMENTS на 6 март, която Интер Експо Център организира. На конференцията беше представена модерна и сигурна система за електронна идентификация през мобилен телефон, сподели създателят й проф. Георги Димитров. Тя позволява цялостна дигитална трансформация и възможност за отдалечено електронно подписване. Системата е обявена за шампион в дигиталната трансформация от ЕК, пример е за революционно решение в сферата на дигитализацията в доклада за развитието на инвестициите на Световния форум в Давос. Революционна промяна ще предложи в най-близко време и БОРИКА. Ще плащаме с пръстов отпечатък и разпознаване на лице, съобщи на конференцията Радослав Димитров, директор „Карти и терминали“ в Борика. Биологичните характеристики се превръщат в пароли.

На конференцията присъства и световния лидер в софтуерните решения за предотвратяване на измами OneSpan. На компанията са се доверили повече от половината от топ 100 на финансовите институции в света като HSBC, Deutsche Bank, US Bank, MUFG, Mizuho. Още иновативни български компании също предложиха успешни системи и подходи за предотвратяване на финансови злоупотреби.

Плащаме с пръстов отпечатък и сканиране на лице

Финтек индустрията се развива на пълни обороти. Финтек компанията Paysera, която започна като посредник за евтини междувалутни преводи, вече набира все по-голяма скорост да се превърне в работеща онлайн банка. Само за 2018 г. клиентите са извършили плащания за над 540 млн. лв. като компанията е спестила повече от 2 млн. лв. на клиентите си от такси и комисионни. За разлика от много банки тя използва няколкофакторна система за идентификация.

Мобилните плащания все още са нещо ново за българския пазар, но ще стават все повече. На живо участниците видяха от създателите на най-иновативните финтек компании Paynetics и Phyre Валери Вълчев и Константин Джелебов как през два телефона се осъществи плащане и се получи плащане само за секунди.

Банковата система в България се отваря и трябва да предложи на клиентите сигурно и лесно потребителско преживяване. Към момента обаче само няколко са банките, които са готови да отворят своите системи за нови участници на пазара. Целта е плащанията да стават не през карта, а през сметка на клиента, независимо в коя банка е той, коментира Владимир Икономов, председател на Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами, част от световната организация ACFE (Association of the Certified Fraud Examiners).

Делът на дигиталните канали тепърва ще расте, а България е сред страните със сериозен потенциал. В същото време ръстът на онлайн измамите в ЕС е нараснал с 27% през последните 3 години. Очаква се тази година ръстът да е 8%.

Не плащайте откуп в криптовалута, съветват специалистите

Измамите най-често се прилагат при трансакции в реално време. На 7 март демонстрации на реални хакерски атаки представиха специалисти от Клъстер „Информационна сигурност“ и Българската асоциация на сертифицираните етични хакери. Слабите места се крият в увереността на всеки бизнес, че това не може да му се случи, в използването на една и съща парола. Какво е решението?

Задължително е използването на сигурни приложения и няколко нива на разпознаване или т.нар. дву- или трифакторна автентикация. Изключително важно е да използват външни компании, които да управляват цялата налична информация и да предотвратяват опити за злоупотреби с информация и пари.

Все повече компании губят милиони заради зловредните криптовируси. Не плащайте откуп и почти е сигурно, че ще трябва да се простите с цялата си информация, коментира Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери.